Wees niet bang, het is geen angstaanjagend leermodel. Ik weet hoe moeilijk het is om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit kost ook heel veel tijd en daar gaat het juist om: Tijd hebben we allemaal niet. Gelukkig is tijdsurfen iets wat past bij je natuurlijke manier van doen. Daarom neem je dit veel makkelijker aan en wordt het veel sneller een gewoonte.
De methode tijdsurfen pas je makkelijk toe op het gebied van agenda, e-mail en zelfs het gebruik van je mobiele telefoon. Het helpt je bij het vinden van een natuurlijk werkritme in combinatie met mindfulness waardoor je op een hele fijne en praktische manier met je tijd om gaat. Omdat de methode niet bedoeld is om weer iets extra’s aan te leren, maar past bij wie je bent voelt het volkomen naturel. Wanneer je veel werkdruk en stress ervaart werk je minder productief en ligt een burn-out op de loer. Lees meer hierover in deze blog. De zeven aanwijzingen van tijdsurfen, afhankelijk van de situatie helpen je om weer kalm te worden en focus te krijgen. Hierdoor verzet je bergen met werk zonder veel stress, met meer aandacht voor je omgeving en je voelt jezelf een stuk minder vermoeid. Het werkt heel effectief!
Tijdsurfen bestaat uit zeven aanwijzingen. Deze zijn bedacht door Paul Loomans. Hij heeft zijn inspiratie hiervoor opgedaan in de rust van monniken in een zen tempel. Het is een fijne methode die ervoor zorgt dat je elke situatie weer onder controle krijgt. Je gebruikt je intuïtie om je taken op het juiste moment te doen. Breng tijdsurfen in de praktijk door de volgende 7 aanwijzingen:
Op een dag moet je heel veel verschillende soorten taken doen. Aanwijzing 1 is om eerst een taak af te ronden voordat je overgaat op de volgende taak. Dit voorkomt multitasken. Het betekent ook dat je niet belt onderweg in de auto, een Webinar volgt tijdens het koken of een podcast luistert tijdens het douchen.
Als je weet waar je mee bezig bent geef je jezelf over aan wat je doet. Je wordt hierdoor minder afgeleid en werkt productief. Zeg eens hardop wat je gaat doen en wees je hiervan bewust. “Ik ga de volgende 20 minuten werken aan de mailbox”.
Witjes zijn korte pauzes. Je gaat vaak door totdat je het niet meer overziet. Dat is slecht voor je concentratie en zorgt ervoor dat je erg vermoeid raakt. Voorkom dit door ‘witjes’ te plannen. Kleine korte pauzes tussen je werkzaamheden om even op te laden. Deze pauzes hoeven niet heel lang te zijn. Even 10 minuutjes naar buiten werkt vaak al voldoende. Ik weet zeker dat je deze aanwijzing als het lastigst ervaart daarom nog een kleine tip: Zet gewoon een timer en gun jezelf een ‘witje’.
Wat zijn aankloppers hoor ik je denken? Dit zijn werkzaamheden en andere zaken die onverwacht om de hoek komen kijken. Je bent druk bezig met je taak en wordt onderbroken. Neem dit serieus en geef het je volle aandacht. Zie het niet als stoorzender, maar als een kleine onderbreking die je aandacht nodig heeft.
Onder knagende ratten worden alle zaken die je voor je uitschuift verstaan. Maak hiervan witte schapen, want deze volgen de herder en houden je niet uit de slaap. Het klinkt heel zweverig misschien maar is eigenlijk heel simpel. Ga bij jezelf na waarom je zaken voor je uitschuift. Lukt het misschien om het in kleine stapjes te doen? Door er op deze manier mee om te gaan komt er ruimte voor een oplossing. En je gevoel geeft vanzelf aan wanneer je hiermee aan de slag gaat. Door er bewust mee bezig te zijn zit er minder druk op en houden deze zaken je niet meer wakker in de nacht.
Achtergrondprogramma’s zijn de gedachten die maar door je hoofd blijven malen. Die ervoor zorgen dat je je zorgen maakt, je gekwetst voelt of je bang maken. Deze gedachtes maken je vermoeit doordat ze veel energie van je vragen. Het is belangrijk om deze gedachtes tot rust te brengen. Dit lukt niet door het te negeren of juist veel erover te denken, ze blijven je dan achtervolgen. Om het tot rust te laten komen moet je erachter komen welke emotie je voelt bij de gedachtes. Ga met deze emoties aan het werk.
Vertrouw altijd op je intuïtie, het is je beste planner. Als je hiernaar luistert, geeft dit een kalme basis voor je acties. Je gaat werkzaamheden uitvoeren op het juiste moment en hebt altijd voldoende inspiratie hiervoor. Is een taak voltooit dan kies je tijdens een ‘witje’ de volgende taak.
Als je aan de slag gaat met de zeven aanwijzingen is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Op deze manier werken is eigenlijk heel logisch en het werkt ontspannend. Wil je meer informatie over tijdsurfen of heb je iemand nodig die je helpt met de beste tijdsindeling? Neem dan contact op!